loading ...
DESCOPERĂ
Destinaţii
REZERVĂ
Cauţi o ofertă de cazare sau program şi ai nevoie de ajutor? Vrei să afli unde mai sunt camere libere?
Nu mai pierde timpul, intră în legătură cu noi! Serviciul este gratuit şi fără obligaţii.
 
Cere oferte de la mai multe unităţi de cazare (max. 6)
Cere ofertă de la biroul nostru
RO
ro hu en
acum
azi
mâine
poimâine
  • ×
    activităţi
  • evenimente
  • ×
    Lei
    Euro
    USD
    HUF
 
TOP 10 Ținutul Secuiesc
VALEA NIRAJULUI

Bine de ştiut

 

Sovata

Exploatări de sare cunoscute din antichitate sunt şi cele de la Sovata. Volker Wollmann în monografia sa asupra mineritului subliniază prezenţa în imediata apropiere a zăcămintelor de sare, de fiecare dată, a unei fortificaţii romane. Resursele de sare gemă de la Sovata au avut în imediata apropiere castrul roman de la Sărăţeni. Romanii lucrau numai la suprafaţă, în gropi patrulatere, până la o adâncime de 12-15 m, de unde sarea se putea scoate uşor pe punţi alunecoase şi cu aparate simple de ridicat, după care o părăseau şi începeau alta. Aşa au extras romanii sarea peste tot în Ardeal, iar excavaţiile părăsite au devenit lacuri. Prima menţionare a localităţii Sovata s-a făcut pe data de 13 septembrie 1578, în actul privilegial al principelui Cristofor Báthory acordat paznicilor exploatărilor de sare de la Sovata. În 1876 s-a primit autorizaţia ca apa lacurilor să fie utilizată pentru băi, iar în 1884 Sovata a fost atestată oficial ca staţiune balneară. Atestare documentară a oraşului, cu denumirea de Sovata, este din anul 1602.

Praid

Dinspre vest, Praidul este poarta judeţului Harghita. Localitatea Praid este cea mai mare comună din Harghita. Înglobează Ocna de Sus şi micul cătun Békástanya, cu doar 140 de locuitori. În comuna Praid trăiesc aproximativ 7250 suflete, iar în Praid cca. 4000 de persoane. În centrul Praidului se află răscrucea de drumuri, prin care se poate ajunge spre nord, peste pasul Bucin la Gheorghieni, iar spre sud-est prin Corund la Odorheiu-Secuiesc. Bazinul Praidului este delimitat dinspre nord, est şi sud-est de Munţii Ghiurghiului şi din partea sud-vestică de platoul Şiclod prin versantul Harom. Praidul se clasifică, ca fiind o aşezare relativ "tânără", fiind atestat din anul 1564. Denumirea de Praid (originalul Parajd, în limba maghiară) vine din cuvântul "paraj" cu diminutiv, aşa cum apare în tot bazinul Carpatic, şi înseamnă mic teren cu iarbă, sau păşune mică cu iarbă. Această "păşune" este străbătut de râul Târnava Mică, şi de afluenţii acestuia. Târnava Mică se naşte la km 8 al drumului spre Gheorghieni din cele două pârâiaşe principale: Creanga Mare şi Creanga Mică. Zona dintre cele doua pârâie se numeşte "Botul celor două Crengi" de către localnici. Acolo a fost cândva căsuţa marelui poet maghiar Áprily Lajos - locul preferat al poetului - de care războiul mondial l-a despărţit definitive.

Corund

Numele de Corund e inse¬parabil de ceramica populară, fiind unul din centrele olăritului popular din Transilvania. Satul Corund se afla la 75 de Km de Tg. Mureş, este un fel de “sat-muzeu”, specializat în obiecte artizanale, sat în care localnicii, oameni harnici, îşi scot în faţă caselor obiectele ce le produc în atelierele lor proprii din “fundul curţii”.
lorem ipsum
lorem ipsum dolor lorem ipsum dolor lorem ipsum dolor
lorem ipsum

loading ...

TOP 10 atracţii în Ținutul Secuiesc